Mariah Carey

Bio

Mariah Carey (ur. 27 marca 1970 r. w Huntington na wyspie Long Island w stanie Nowy Jork.

Życie i działalność

Jest trzecim i najmłodszym dzieckiem byłej śpiewaczki operowej Patricii Hickey, z pochodzenia Irlandki i Alfreda Roya Carey (dawniej Nunez), technika pochodzenia afro-wenezuelskiego. Pod względem religii jest protestantką wyznania episkopalnego.

Od 1993 do 1998 roku była żoną Tommy'ego Mottoli. 30 kwietnia 2008 roku wzięła ślub z aktorem Nickiem Cannonem i dokładnie trzy lata później, bo w trzecią rocznicę ich ślubu została matką bliźniąt, chłopca i dziewczynki. Po 4 dniach od narodzin dzieci podano oficjalne imiona dzieci. Córka nosi imię Monroe, a syn Moroccan Scott.

Debiutowała w 1990 albumem Mariah Carey. Na swoim koncie ma wiele przebojów i nagród, w tym 5 Grammy. Sprzedała ponad 200 milionów płyt na całym świecie. Jest laureatką tytułu Gwiazda millenium. Jej album z 2005 r., The Emancipation of Mimi, w samych Stanach sprzedał się w 6 mln egzemplarzy, natomiast sprzedaż światowa przekroczyła 10 mln kopii. Przyniósł jej także kolejne numery 1 na liście Billboard: "We Belong Together" oraz "Don't Forget About Us". Jak dotąd ostatnim numerem 1 na liście Billboard jest "Touch My Body" z 2008 roku. W sumie Mariah Carey umieściła na pierwszym miejscu listy Billboardu 18 hitów (więcej niż Elvis Presley - 17) i tym samym znalazła się na 2 miejscu w rankingu artystów z największą ilością singli nr 1 na świecie (więcej singli umieścili tylko The Beatles - 20).

17 listopada 2011 r. Mariah Carey wzięła udział w "koncercie" holograficznym, w czasie którego pełny, trójwymiarowy obraz-hologram jej postaci, śpiewającej kilka utworów na realnie istniejącej scenie, można było obejrzeć jednocześnie w Krakowie, Frankfurcie, Zagrzebiu, Skopje i Podgoricy. Koncert był częścią kampanii reklamowej Deutsche Telekom. Był to pierwszy zorganizowany na taką skalę koncert w technologii holograficznej.

W 2008 roku wzięła udział w kampanii społecznej sprzeciwiającej się wprowadzeniu w amerykańskim stanie Kalifornia poprawki legislacyjnej zamykającej drogę parom jednopłciowym do zawierania małżeństw (tzw. Propozycja 8).

25 lipca 2012 r. Mariah Carey podpisała kontrakt ze stacją FOX na jeden sezon jurorowania w programie talent show American Idol. Carey zastąpiła Jennifer Lopez, która po dwóch sezonach zrezygnowała z tego stanowiska. Gwieździe zaproponowano 18 milionów dolarów za cały sezon programu co sprawiło, że piosenkarka zgarnęła najwyższą sumę, za udział w programie tego typu, jaka kiedykolwiek się pojawiła jednocześnie przebijając Britney Spears, która dostała 15 milionów za udział w The X Factor (program telewizyjny).

Po rezygnacji z jurorowania w kolejnej edycji programu American Idol, Carey zapowiedziała wydanie swojego czternastego albumu zatytułowanego "Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse". Płytę, która swoją premierę miała 27 maja 2014 roku, zapowiadają single "#Beautiful", nagrany w duecie z Miguelem i "You're Mine (Eternal)".

Filmografia

  • 2013: Kamerdyner (The Butler) jako Hattie Pearl
  • 2009: Hej, skarbie (Precious) jako Pani Weiss
  • 2008: Tennessee jako Krystal Evans
  • 2005: State Property 2 jako Kobieta
  • 2002: Kłopoty na zamówienie (WiseGirls) jako Raychel
  • 2001: Glitter jako Billie Frank
  • 1999: Kawaler (The Bachelor) jako Ilana
  • 2008: Nie zadzieraj z fryzjerem (You Don't Mess with the Zohan) jako ona sama
  • 2002: Ally McBeal jako Candy Cushnip

Dyskografia

Albumy studyjne:

  • 1990: Mariah Carey
  • 1991: Emotions
  • 1993: Music Box
  • 1994: Merry Christmas
  • 1995: Daydream
  • 1997: Butterfly
  • 1999: Rainbow
  • 2001: Glitter
  • 2002: Charmbracelet
  • 2005: The Emancipation of Mimi
  • 2008: E=MC²
  • 2009: Memoirs of an Imperfect Angel
  • 2010: Merry Christmas II You
  • 2014: Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse

Albumy kompilacyjne:

  • 1992: MTV Unplugged
  • 1998: #1's
  • 2001: Greatest Hits
  • 2003: The Remixes
  • 2008: The Ballads
  • 2010: Playlist: The Very Best of Mariah Carey
  • 2012: The Essential: Mariah Carey

Trasy koncentrowe

  • 1993 Music Box Tour
  • 1996 Daydream World Tour
  • 1998 Butterfly World Tour
  • 2000 Rainbow World Tour
  • 2003-2004 Charmbracelet World Tour: An Intimate Evening with Mariah Carey
  • 2006 The Adventures of Mimi: The Voice, The Hits, The Tour
  • 2009-2010 The Angels Advocate Tour
  • 2014 The Elusive Chanteuse Show Tour

Linki zewnętrzne

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.